Plan van Aanpak

Het onderzoek wat we willen gaan uitvoeren, vind plaats binnen de sector toerisme. In die sector willen we wat betreft duurzaamheid vooral gaan onderzoeken wat er gebeurt met voedsel. We willen ons dus toespitsen op de restaurants en daar het thema voedselverspilling aankaarten. Dus hoeveel voedselverspilling is er binnen de sector? Wat gebeurt er om voedselverspilling tegen te gaan? Wat gebeurt er als er onbedoeld toch voedsel overblijft? Etc. etc.

Aan de hand van de informatie die we vinden, willen we een les ontwikkelen die inspeelt op dit thema. In de les willen we de vraag centraal laten staan: ‘Hoe kunnen we de leerlingen/studenten bewust maken wat betreft voedselverspilling, zodat we dat in de toekomst tegen kunnen gaan?’
Planning

Datum
College
Deadline voor:
13-02-2020
Kick-off ‘Waarom duurzaam ondernemen?’ door Karin Kreijkes, met gastsprekers: Daniel de Witte & Bob Zadok Blok.
Groepen en planning maken voor deze cursus.
20-02-2020
College van Karin Kreijkes en gastspreker Bram Wondergem.
De site van de blog is gemaakt en link daarvan doorgestuurd naar Karin Kreijkes. De blog over college 1 is geschreven.
27-02-2020
Voorjaarsvakantie
De sector waar we onderzoek gaan doen is gekozen. De blog over college 2 is geschreven.
05-03-2020
College door gastsprekers Bram Wondergem en Bob Zadok Blok.
Er is binnen de sector een specifiek onderwerp gekozen, wat wij willen gaan onderzoeken.
12-03-2020
College door gastsprekers Henri Bontenbal en Clara Sies
Werken aan het onderzoek. De blog over college 3 is geschreven.
19-03-2020
College door gastspreker Peter Pronk, Feedback op het creatieve gedeelte van de blog tot zover.
Het onderzoek is zo goed als af. Vragen voor het bedrijfsbezoek zijn opgesteld. De Blog over college 4 is geschreven
26-03-2020
Collegevrij. Vandaag een bedrijfsbezoek afleggen.
Het onderzoek is afgerond. Het bedrijfsbezoek is vastgelegd via een vlog. De blog over college 5 is geschreven.
02-04-2020
Tussenpresentaties. Feedback op de blog en het onderzoek door Karin Kreijkes, Bob Zadok Blok en Bram Wondergem
De blog is helemaal up to date. Er is een begin gemaakt aan het lesmateriaal.
09-04-2020
-
Het lesmateriaal is in zoverre af dat iedereen kan beginnen aan het aanpassen van de les voor zijn/haar doelgroep.
16-04-2020
Eindpresentaties. Beoordeling door: Karin Kreijes, Bob Zadok Blok, Bram Wondergem en Ed Akerboom.
De blog is helemaal up to date. Het onderzoek is af. Het bedrijfsbezoek is afgelegd. Het ontworpen lesmateriaal is compleet, inclusief docentenhandleiding.

Het verloop door de weken heen

Hieronder wordt elke week een update gegeven over de stand van zaken. Wat hebben we gedaan, waar zijn we tegenaan gelopen, et cetera, et cetera.

Update 20-04-2020: De blog is vanaf vandaag officieel klaar voor gebruik!

Update 16-04-2020: Officiële inleverdatum, maar in verband met de coronacrisis is deze opgeschoven naar maandag 20 april. We hebben vandaag als groep wel met elkaar contact via Teams, zodat we de laatste dingen goed kunnen afronden. We maken de laatste afspraken, zo kunnen we maandag alles goed inleveren. We hebben vandaag een filmpje opgenomen voor onze visie op duurzaamheid. (Dit filmpje komt niet alleen in de blog, maar gaan we ook gebruiken voor ons onderwijsproduct.) Er moet nu vooral alleen nog individueel aan het onderwijsproduct worden gewerkt, voor de rest is de blog zo goed als af.

Update 09-04-2020: Vandaag hebben we als groep met elkaar contact gehad, om de laatste taken te verdelen. Het onderzoek is zo goed als afgerond en moet alleen nog worden verwerkt in de blog. We gaan ons nu vooral richten op het onderwijsproduct dat we moeten ontwikkelen. Daarbij hebben we besloten dat we één handleiding maken en daarin differentiëren met de verschillende doelgroepen. Iedereen maakt een toespitsing op zijn/haar eigen doelgroep. Voor Judith is dat MBO, voor Omar is dat Mavo en voor Monica is dat Havo/Vwo. Volgende week moet alles zo goed als af zijn, zodat we alleen nog maar de puntjes op de i hoeven te zetten.

Update 02-04-2020: Vandaag hebben we ons project tussentijds gepresenteerd. Aan de hand van de feedback die we hebben gekregen, kunnen we weer verder werken. We gaan een aantal aanpassingen maken, zoals onze visie op duurzaamheid die we gaan verwerken in een filmpje. Daarnaast gaan we ons onderzoek in blogvorm weergeven, aan de hand van de informatie die we van restaurants hebben gekregen. Dit doen we in plaats van het bedrijfsbezoek, maar daarnaast proberen we ook telefonisch contact te leggen met het restaurant waar we oorspronkelijk ons bedrijfsbezoek wilden afleggen.

Update 26-03-2020: Vandaag zouden we eigenlijk op bedrijfsbezoek gaan, maar vanwege de coronacrisis gaat dat op dit moment helaas niet lukken. We hebben als groep vanochtend via Teams contact met elkaar gehad en het een en ander afgesproken over hoe we nu verder willen gaan. In de komende week gaan we aan de slag met het onderzoek, daarbij gaan we proberen contact op te nemen met verschillende restaurants (naast de Gaarkeuken) om op die manier toch informatie te verkrijgen via bedrijven. Daarnaast willen we deze week ook onze visie op duurzaamheid in het algemeen onder woorden brengen en gaan we uiteraard verder met het bijwerken van onze blog.

Update 19-03-2020: Er zou vandaag een gastspreker komen tijdens het college, maar door de coronacrisis is ook de Hogeschool Rotterdam gesloten en gaat de les fysiek niet door. Maar ondanks dat de scholen gesloten zijn, betekend dit niet dat we geen les kunnen volgen, want om half 9 zit iedereen klaar achter zijn laptop, computer, telefoon, etc. om de les via een videoverbinding te volgen. We hebben feedback gekregen op onze blog en nu kunnen we weer aan de slag. Vanaf vandaag kunnen we ons echt gaan richten op ons onderzoek. Daarnaast is ook vandaag de vierde blog over het college online gezet. De vragen voor het bedrijfsbezoek hebben we nog niet opgesteld, omdat het nu onzeker is of het wel door kan gaan. De horecagelegenheden zijn namelijk ook verplicht gesloten. We zijn hard op zoek naar een oplossing.

Update 12-03-2020: De derde blog is vandaag online gezet. Daarnaast hebben we ook inmiddels, naar aanleiding van de inspirerende gastles van Clara Sies, een onderwerp gekozen waar we het onderzoek op willen gaan richten. Het onderwerp is: ‘Voedselverspilling’. Dit willen we vooral toespitsen op de hotels en restaurants, omdat zij hier het meeste mee te maken krijgen. Daarnaast hebben we vandaag ook een bedrijf gevonden voor ons bedrijfsbezoek. We willen een kijkje gaan nemen bij het bedrijf van Clara Sies, de Gaarkeuken, in Rotterdam.

Update 05-03-2020: De sector is gekozen! We gaan voor de sector van Toerisme, omdat ook deze sector op dit moment veel te maken heeft met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Nu moeten we alleen nog een keuze maken over welk onderwerp binnen de sector toerisme we ons onderzoek willen gaan doen.

Update 27-02-2020: Voorjaarsvakantie. Hoewel we ook van de vakantie genieten, hebben we nu ook de tweede blog online gezet en zijn we aan het nadenken voor welke sector wij willen kiezen. Daarbij houden we rekening met de vraag: ‘Hoe kunnen we voor deze sector goed lesmateriaal ontwikkelen, aan de hand van ons onderzoek?’

Update 20-02-2020: De opzet van de blog is gemaakt en de link naar onze blog is naar onze docent verstuurd. De eerste blog, over college 1 staat vanaf vandaag online.

Update 13-02-2020: De groepen zijn samengesteld. Omar Belmir, Judith Sjamaar en Monica Weggeman gaan bij deze cursus samenwerken. De planning die hierboven te zien is, is opgesteld door hen, in het verloop van de weken wordt hier bijgehouden wat er is gedaan.

- Monica

Reacties

Populaire posts