Plan van Aanpak
Het onderzoek wat we willen gaan uitvoeren, vind plaats
binnen de sector toerisme. In die sector willen we wat betreft duurzaamheid
vooral gaan onderzoeken wat er gebeurt met voedsel. We willen ons dus
toespitsen op de restaurants en daar het thema voedselverspilling aankaarten.
Dus hoeveel voedselverspilling is er binnen de sector? Wat gebeurt er om
voedselverspilling tegen te gaan? Wat gebeurt er als er onbedoeld toch voedsel
overblijft? Etc. etc.
Het verloop door de weken heen
Aan de hand van de informatie die we vinden, willen we een
les ontwikkelen die inspeelt op dit thema. In de les willen we de vraag
centraal laten staan: ‘Hoe kunnen we de leerlingen/studenten bewust maken wat
betreft voedselverspilling, zodat we dat in de toekomst tegen kunnen gaan?’
Planning
Datum
|
College
|
Deadline voor:
|
13-02-2020
|
Kick-off ‘Waarom duurzaam ondernemen?’ door Karin
Kreijkes, met gastsprekers: Daniel de Witte & Bob Zadok Blok.
|
Groepen en planning maken voor deze cursus.
|
20-02-2020
|
College van Karin Kreijkes en gastspreker Bram
Wondergem.
|
De site van de blog is gemaakt en link daarvan
doorgestuurd naar Karin Kreijkes. De blog over college 1 is geschreven.
|
27-02-2020
|
Voorjaarsvakantie
|
De sector waar we onderzoek gaan doen is gekozen. De
blog over college 2 is geschreven.
|
05-03-2020
|
College door gastsprekers Bram Wondergem en Bob Zadok
Blok.
|
Er is binnen de sector een specifiek onderwerp gekozen,
wat wij willen gaan onderzoeken.
|
12-03-2020
|
College door gastsprekers Henri Bontenbal en Clara Sies
|
Werken aan het onderzoek. De blog over college 3 is
geschreven.
|
19-03-2020
|
College door gastspreker Peter Pronk, Feedback op het
creatieve gedeelte van de blog tot zover.
|
Het onderzoek is zo goed als af. Vragen voor het
bedrijfsbezoek zijn opgesteld. De Blog over college 4 is geschreven
|
26-03-2020
|
Collegevrij. Vandaag een bedrijfsbezoek afleggen.
|
Het onderzoek is afgerond. Het bedrijfsbezoek is
vastgelegd via een vlog. De blog over college 5 is geschreven.
|
02-04-2020
|
Tussenpresentaties. Feedback op de blog en het
onderzoek door Karin Kreijkes, Bob Zadok Blok en Bram Wondergem
|
De blog is helemaal up to date. Er is een begin gemaakt
aan het lesmateriaal.
|
09-04-2020
|
-
|
Het lesmateriaal is in zoverre af dat iedereen kan
beginnen aan het aanpassen van de les voor zijn/haar doelgroep.
|
16-04-2020
|
Eindpresentaties. Beoordeling door: Karin Kreijes, Bob
Zadok Blok, Bram Wondergem en Ed Akerboom.
|
De blog is helemaal up to date. Het onderzoek is af.
Het bedrijfsbezoek is afgelegd. Het ontworpen lesmateriaal is compleet,
inclusief docentenhandleiding.
|
Het verloop door de weken heen
Hieronder wordt elke week een update gegeven over de
stand van zaken. Wat hebben we gedaan, waar zijn we tegenaan gelopen, et
cetera, et cetera.
Update 20-04-2020: De blog is vanaf vandaag
officieel klaar voor gebruik!
Update 16-04-2020: Officiële inleverdatum, maar in
verband met de coronacrisis is deze opgeschoven naar maandag 20 april. We
hebben vandaag als groep wel met elkaar contact via Teams, zodat we de laatste
dingen goed kunnen afronden. We maken de laatste afspraken, zo kunnen we
maandag alles goed inleveren. We hebben vandaag een filmpje opgenomen voor onze
visie op duurzaamheid. (Dit filmpje komt niet alleen in de blog, maar gaan we
ook gebruiken voor ons onderwijsproduct.) Er moet nu vooral alleen nog
individueel aan het onderwijsproduct worden gewerkt, voor de rest is de blog zo
goed als af.
Update 09-04-2020: Vandaag hebben we als groep met
elkaar contact gehad, om de laatste taken te verdelen. Het onderzoek is zo goed
als afgerond en moet alleen nog worden verwerkt in de blog. We gaan ons nu
vooral richten op het onderwijsproduct dat we moeten ontwikkelen. Daarbij
hebben we besloten dat we één handleiding maken en daarin differentiëren met de
verschillende doelgroepen. Iedereen maakt een toespitsing op zijn/haar eigen
doelgroep. Voor Judith is dat MBO, voor Omar is dat Mavo en voor Monica is dat
Havo/Vwo. Volgende week moet alles zo goed als af zijn, zodat we alleen nog
maar de puntjes op de i hoeven te zetten.
Update 02-04-2020: Vandaag hebben we ons project
tussentijds gepresenteerd. Aan de hand van de feedback die we hebben gekregen,
kunnen we weer verder werken. We gaan een aantal aanpassingen maken, zoals onze
visie op duurzaamheid die we gaan verwerken in een filmpje. Daarnaast gaan we
ons onderzoek in blogvorm weergeven, aan de hand van de informatie die we van
restaurants hebben gekregen. Dit doen we in plaats van het bedrijfsbezoek, maar
daarnaast proberen we ook telefonisch contact te leggen met het restaurant waar
we oorspronkelijk ons bedrijfsbezoek wilden afleggen.
Update 26-03-2020: Vandaag zouden we eigenlijk op
bedrijfsbezoek gaan, maar vanwege de coronacrisis gaat dat op dit moment helaas
niet lukken. We hebben als groep vanochtend via Teams contact met elkaar gehad
en het een en ander afgesproken over hoe we nu verder willen gaan. In de
komende week gaan we aan de slag met het onderzoek, daarbij gaan we proberen
contact op te nemen met verschillende restaurants (naast de Gaarkeuken) om op
die manier toch informatie te verkrijgen via bedrijven. Daarnaast willen we
deze week ook onze visie op duurzaamheid in het algemeen onder woorden brengen
en gaan we uiteraard verder met het bijwerken van onze blog.
Update 19-03-2020: Er zou vandaag een gastspreker
komen tijdens het college, maar door de coronacrisis is ook de Hogeschool
Rotterdam gesloten en gaat de les fysiek niet door. Maar ondanks dat de scholen
gesloten zijn, betekend dit niet dat we geen les kunnen volgen, want om half 9
zit iedereen klaar achter zijn laptop, computer, telefoon, etc. om de les via
een videoverbinding te volgen. We hebben feedback gekregen op onze blog en nu
kunnen we weer aan de slag. Vanaf vandaag kunnen we ons echt gaan richten op
ons onderzoek. Daarnaast is ook vandaag de vierde blog over het college online
gezet. De vragen voor het bedrijfsbezoek hebben we nog niet opgesteld, omdat
het nu onzeker is of het wel door kan gaan. De horecagelegenheden zijn namelijk
ook verplicht gesloten. We zijn hard op zoek naar een oplossing.
Update 12-03-2020: De derde blog is vandaag online
gezet. Daarnaast hebben we ook inmiddels, naar aanleiding van de inspirerende
gastles van Clara Sies, een onderwerp gekozen waar we het onderzoek op willen
gaan richten. Het onderwerp is: ‘Voedselverspilling’. Dit willen we vooral
toespitsen op de hotels en restaurants, omdat zij hier het meeste mee te maken
krijgen. Daarnaast hebben we vandaag ook een bedrijf gevonden voor ons
bedrijfsbezoek. We willen een kijkje gaan nemen bij het bedrijf van Clara Sies,
de Gaarkeuken, in Rotterdam.
Update 05-03-2020: De sector is gekozen! We gaan
voor de sector van Toerisme, omdat ook deze sector op dit moment veel te maken
heeft met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Nu moeten we alleen nog een
keuze maken over welk onderwerp binnen de sector toerisme we ons onderzoek
willen gaan doen.
Update 27-02-2020: Voorjaarsvakantie. Hoewel we
ook van de vakantie genieten, hebben we nu ook de tweede blog online gezet en
zijn we aan het nadenken voor welke sector wij willen kiezen. Daarbij houden we
rekening met de vraag: ‘Hoe kunnen we voor deze sector goed lesmateriaal
ontwikkelen, aan de hand van ons onderzoek?’
Update 20-02-2020: De opzet van de blog is gemaakt
en de link naar onze blog is naar onze docent verstuurd. De eerste blog, over
college 1 staat vanaf vandaag online.
Update 13-02-2020: De groepen zijn samengesteld.
Omar Belmir, Judith Sjamaar en Monica Weggeman gaan bij deze cursus
samenwerken. De planning die hierboven te zien is, is opgesteld door hen, in
het verloop van de weken wordt hier bijgehouden wat er is gedaan.
- Monica
- Monica
Reacties
Een reactie posten